Sulfieten in wijn: Alles wat je hierover zou moeten weten

Sulfieten in wijn

Wie wel eens een fles wijn opent, heeft het misschien al eens opgemerkt op het etiket: “Bevat sulfieten.” Maar wat zijn sulfieten precies, waarom zitten ze in wijn, en zijn deze stofjes schadelijk voor je gezondheid? In dit artikel leggen we het helder en eenvoudig uit, zodat je weet waar je op moet letten.

Wat zijn sulfieten?

Sulfieten zijn zwavelverbindingen die van nature voorkomen bij het maken van wijn, maar ze worden ook vaak toegevoegd. De stof wordt gebruikt als conserveermiddel om oxidatie tegen te gaan en bacteriegroei te remmen. Zonder sulfieten zou wijn veel minder lang houdbaar zijn en sneller van smaak veranderen.

In de wijnwereld worden sulfieten dus gebruikt om de kwaliteit en stabiliteit van de wijnen te waarborgen. Denk aan het behoud van kleur, smaak en frisheid. Sulfiet wordt meestal toegevoegd in de vorm van zwaveldioxide (SO2).

Waarom zitten er sulfieten in wijn?

Tijdens het fermentatieproces, wanneer suikers worden omgezet in alcohol, ontstaan van nature al kleine hoeveelheden sulfiet. Maar om wijnen langer te kunnen bewaren, voegen wijnmakers vaak extra sulfieten toe. Dat gebeurt bij zowel rode, witte als rosé wijnen, en ook bij mousserende wijnen zoals champagne.

Zonder deze toevoeging zouden veel wijnen niet geschikt zijn voor transport of langere opslag. Zeker biologische en natuurwijnen bevatten soms minder of helemaal geen toegevoegde sulfieten, maar dat maakt ze gevoeliger voor bederf.

Zijn sulfieten schadelijk?

Veel mensen vragen zich af: zijn sulfieten schadelijk? Voor de meeste mensen is het antwoord: nee. Sulfieten zijn in kleine hoeveelheden veilig bevonden door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA). Toch zijn er uitzonderingen.

Sommige mensen zijn gevoelig of allergisch voor sulfieten. Dit komt vooral voor bij mensen met astma. Symptomen kunnen zijn: hoofdpijn, benauwdheid, huidreacties of maagklachten. Heb je snel last van dit soort klachten na het drinken van wijn, dan kan het zinvol zijn om wijnen met weinig of geen toegevoegde sulfieten te proberen.

Hoe weet je of er sulfieten in een wijn zitten?

In Europa zijn wijnproducenten verplicht om het te vermelden als hun wijn meer dan 10 mg/l sulfiet bevat. Op het etiket staat dan meestal: “Bevat sulfieten.” Toch zegt dit niets over de exacte hoeveelheid. Wil je echt een wijn met zo min mogelijk sulfieten drinken, dan kun je kiezen voor natuurwijnen of biologische wijnen zonder toegevoegde sulfieten. Let daarbij op termen als “zonder toegevoegde sulfieten” of “natural wine”.

Zijn sulfietvrije wijnen beter?

Sommige mensen denken dat wijn zonder sulfieten per definitie gezonder of natuurlijker is, maar dat is niet altijd waar. Wijn zonder toegevoegde sulfieten is vaak kwetsbaarder en moet sneller worden gedronken. Ook kunnen deze wijnen qua smaak minder stabiel zijn en sneller achteruitgaan. Het is dus een afweging: wil je een wijn met langere houdbaarheid en stabiele kwaliteit, dan zijn sulfieten nuttig. Wil je een puur product, kies dan voor wijnen met weinig of geen toevoegingen, maar drink ze wel op tijd op.

Sulfieten

Sulfieten in wijn: wat je moet weten is eigenlijk vrij simpel. Ze zijn er om de wijn te beschermen en te conserveren. Voor de meeste mensen zijn sulfieten geen probleem, maar wie gevoelig is, kan beter opletten bij het kiezen van een wijn.

>>>Bekijk het boek hier op Bol.com

Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer alternatieven te vinden, zodat iedereen van een goed glas wijn kan genieten.

Meer lezen over wijn

Wil je meer lezen over wijn en alles wat erbij komt kijken? Neem dan een kijkje tussen onze andere artikelen over wijn, wijnetiket lezen, decanteren en het bewaren van wijn. Of bekijk het boek ‘wijn eenvoudig uitgelegd’ hier bij Bol.com.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *